O meni

Pozdravljen, prijatelj, na mojem blogu!

Naj se na hitro predstavim. Sem Žiga Lovšin, prihajam iz dežele suhe robe in sem zobozdravnik v Zobni ambulanti Denitam. Nekaj svojega ustvarjanja delim s teboj in z ostalimi, ki tako ali drugače zaidejo na to stran. Poleg fotografije in pisanja, ki sta v posebnih zavihkih, se ukvarjam tudi z glasbo in poezijo, četudi ne več toliko kot nekaj let nazaj.

Zakaj pa sem se lotil pisanja? Ker se mi zdi, da preko tega odkrivam in spoznavam sebe, Boga ter tudi ljudi, ki mi jih je On poslal naproti, na mojo pot, da mi jo bodisi prekrižajo bodisi hodijo vštric z menoj.

O glasbi

Glasba je že kar dobršen del mojega življenja dobršen del mojega življenja; že vse odkar sem hotel igrati kitaro in sem mislil, da odlično pojem. Kasneje se je izkazalo, da mi to res ne gre od grla, tista stara kitara pa je razpadla. Sem pa malo natreniral prste in ušesa, tako da se zdaj še kar dobro sprehajam po črno-belih tipkah. Bendovsko kariero sem začel v triu, ki je s poslovilno pesmijo osmošolcev nastopal na valeti, s kitaristom Petrom Veselom pa sva sestavila bend D’storž, ki je raztural šedrško rockersko sceno nadaljnjih nekaj let. S Petrom sicer še vedno igrava skupaj pri Tony Cater Jazz Bandu. Rocerska scena pa me je po eri D’storžev vodila v bend N’divja, kjer se je poleg zimske solate serviral tudi dobri stari rokenrol. Vmes smo ustanovili tudi prej omenjeni jazzovski bend, s katerim še vedno preigravamo džezovske klasike. Ko sem prišel v študentski dom na Rakovnik, sem začel igrati z Matjažem Knezom na sceni duhovno-ritmične glasbe, nato pa sem pristal še v Stična Bandu, s katerim smo pet let igrali na največjem slovenskem mladinskem festivalu Stična mladih. Spomladi 2010 sem bil povabljen v The Last Minute Orchestra, tako da sem okusil še igranje v zasedbi 25 glasbenikov s saksofoni, pozavnami, trobentami, violinami in drugimi godali. Takrat sem tudi kar precej sodeloval z zborom Sv. Helene iz Dolskega. Leta 2013 sem sodeloval pri snemanju albuma Veséli se vsa zemlja Skupnosti Emanuel, pri Ribniškem pasijonu in kot "live" klaviaturist hard rockerske zasedbe Stone Orange. Tega leta sem dal tudi pobudo za Šedrsca Blues Project, koncert bluzerske glasbe v sodraški dvorani. Ob vsem tem pa mi je še v posebej veliko čast sodelovanje z Martin Ramoveš Bandom, s katerim sem posnel nekaj komadov na treh njegovih albumih ter dvakrat v živo igral na radiu (Radio študent in Val 202 - oddaja Izštekani z Juretom Longyko). Po kratekem glasebenem premoru je sledil projekt Dream Theater božična maša v Župniji Dravlje (2016), občasno tudi ustvarjamo s skupino Peró+. Včasih pa se s svojimi skromno redkimi idejami spravim posneti takšno ali drugačno melodijo …


Šedrsca Blues Project - Riding With the King

SoundCloud:

Foto: Alan Orlič. Izštekani z Martin Ramoveš Bandom, 13. april 2012.

O poeziji

Pred časom sem se začel tudi intenzivneje ukvarjati s pisanjem poezije (čeprav v zadnjih dveh letih na tem področju malo pavziram). Vse moje pesmi lahko najdete na spletem portalu Pesem.si ter spletni literarni reviji Locutio. O pesnenju sem na svojem starem blogu napisal tudi nekaj prispevkov, ki jih prilagam tudi na Blogger. Za vse tiste, ki se jim ne ljubi brskati po vseh mojih stvaritvah, pa bom izpostavil nekaj svojih najboljših pesmi: Lepota nočnega nebaSonet #5In pade dežNa verandiVečer v dvojeRazdeljenNokturnoOmnia munda mundis.


Prinesi sončnico, poslej uspeva
naj v moji zemlji, ki jo sol razjeda,
naj ogledalo sinjega neba odseva
tesnobo njenega rumenega pogleda.

Vse témno se k svetlobi hoče vzpeti,
telesa hirajo od koprnenja
po barvah: te po glasbi. Izpuhteti
je pač največja pustolovščina življenja.

Prinesi mi rastlino, ki iz te tesnobe
nas vodi tja, kjer nekaj vse stvari preseva
in kakor hlap življenje izpuhteva;
prinesi sončnico, vso noro od svetlobe.

(Eugenio Montale)


Komentarji

Priljubljene objave

Slika

Montaž