Jalovčev ozebnik

Ožarjena severovzhodna stena Jalovca, ob njeni levi strani se vidi ožino ozebnika.

Ozebnik je ozek strm prehod med stenama, napolnjen s snegom ali ledom. V Sloveniji je najbolj poznan tale pri Jalovcu, več o njegovih geomorfoloških značilnostih pa si lahko preberete v tem prispevku. Pri meni je bilo, priznam, sprva nekoliko zmede, ker sem mislil, da gremo na ozebnik, v resnici pa smo šli skozenj in potem do Jalovškega sedelca, za katerim je proti jugu še vrh z imenom Veliki Ozebnik.

Opisov poti je na internetu veliko, fotografije lahko delaš bolj kot ne samo v smeri naprej in nazaj, v tem blogu pa bi se raje samo ustavil ob razmišljanju Marije Štremfelj iz knjige Objem na vrhu sveta - morda bo še koga nagovorilo za pogum v času odločanja v vsakdanu ali pri večjih odločitvah v življenju:

Problemi se rojevajo, kadar ne dovolimo umreti določenim prepričanjem ali odnosom, jih nočemo spremeniti ali jih za vsako ceno poskušamo obdržati. Morda bi prav nekdo, ki bi premagal strah pred nastopanjem, postal velik govornik, in drugi, ki bi napisal spis, postal uspešen pisatelj. Prestopil bi v življenje, ki je gibčno, ki ne zamre ob prvi oviri, pač pa ga ponese v neizmerne možnosti novega, nepozabnega in skrivnostnega.

***

Fotografska oprema:
Fujifilm X-T4
Viltrox 13 mm f/1.4 in Fujinon 35 mm f/2 XC
Simulacija Astia, obdelano v C1

Pristop skozi dolino Tamar.

Boris in pogled nazaj proti Tamarju.

Pod krasno steno Šit.

Malo pred vstopom v ozebnik.
 
Množica turnih smučarjev. Levo se dviga Kotova špica.
  
V spodnjem delu ozebnika.

Zgornji del ozebnika.

Ob izhodu iz ozebnika.

Vratca v ozebnik in vrh Goličice.

Malica na cilju - na Jalovškem sedelcu oz. sedelcu nad Jezerci. No, Luka je tako kot ponavadi skočil še na vrh Jalovca in prišel nazaj na sedelce istočasno kot mi.

Pogled proti jugu: Veliki Ozebnik.

Počitek pred spustom skozi ozebnik nazaj v Tamar.

Razgled proti vzhodu: Tamar, greben Mojstrovk in osrednji Julijci.

Približani Julijci. Izstopajo Škrlatica, Razor in Triglav.

Šedrška ekipa. Foto: neki Italijan.

Komentarji

  1. Ozebnik je zelo nevaren ko jutranje sonce zčne topiti led na steni Jalovca. Doživel sem bližnji mimohod padajočega kamenja. Razbežali smo se ko zajci levoo desno, na srečo nas je kamenje zgrešilo. Janez Oražem.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, verjamem, ko se enkrat začne segrevati, se to lahko zgodi, a mi še nismo imeli takšne težave.

      Izbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave