Veliki Draški vrh

Samo na snegu je spust lahko zanimiv tako kot vzpon - bodisi zaradi zahtevnosti terena (strmo pomrznjeno pobočje, tako kot tukaj), smučanja na čevljih ali pa drsanja po riti.  

Ni skrivnost, da obožujem gore. So pa skrivnosti, ki se počasi, a vedno jasneje, razodevajo tekom vzponov v njihove višine - skrivnosti Stvarjenja, Navzočnosti, Previdnosti, Modrosti, Klica in Odnosa. In v njih kot odmev med ostenji odzvanjajo globine lastnega srca. 

Da slišiš ta odmev, potrebuješ tišino. Da zrasteš v spoznanju, pa je potrebno občestvo, odnos, sogovornik. Vesel sem, da me je Vid poklical, da sva po skoraj enem letu zopet skupaj zagazila proti vrhovom. Iti na pot z ljudmi, ki so krepki v Duhu, je namreč velik blagoslov. Drug od drugega se nenehno učimo in zmoremo napredovati bolj, kot če bi bili omejeni zgolj na svoje lastne misli. Tu ne gre za velikopotezne ideje, ampak za tiste majhne, sprotne, vsakodnevne: kako živeti odnos z nekom tukaj in zdaj. Poslušati prijatelja, kako se pogovarja s svojo ženo, kako doživlja veselje v gorah, kako deli svoje izkušnje, misli, vero - v tem smo si podarjeni, da se spodbujamo, da rastemo. 

Počitek in čaj pod Studorskim prevalom. Levo zadaj je Mali Draški vrh, desno Viševnik.

Nekaj božjega je v tej rdeči.

Pogled proti vrhu Velikega Draškega vrha. Tu se mi je odpela, odskakljala in oddrsala torbica z objektivom. Hvaležen sem, ker jo je nekdo našel, pobral in mi jo bo vrnil. Še enkrat se je izkazalo, da so hribovci dobri ljudje.

Nekaj najlepšega je, ko se jutranja svetloba preliva v odtenkih rdeče, oranžne, rumene, roza in vijolične. To se najboljše odraža na oblakih in snegu.

Viševnik v prvih jutranjih žarkih.

Sonce iznad vrha Ablance.

Ko prideš iz senc ...

... sprejmeš svet razprtih rok.

Višina, sneg in svetloba. To je veselje. Foto: Vid Planinc.

Na grebenu, kakih 20 minut pod vrhom.

Proti vrhu. Na grebenu je bilo nekaj tako močnih sunkov, da sva se morala dati k tlom in se s cepinom trdno zasidrati v podlago.

Mali Draški vrh.

Viševnik. Levo zadaj z vrhom v oblaku kraljuje Stol, desno od njega Begunjščica.

Na vrhu (2243 m) je nekdo postavil sneženo ogrado, tako da se veter vsaj malo ublaži. 
  
Sestopanje je lahko zabavno :)

Komentarji

Priljubljene objave