Hvaležnost, mir, veselje

Danes - na praznik Svete Družine - se po več kot enoletnem premoru vračam k pisanju bloga. Najbrž bo tole bolj kot ne zgolj nekakšno novoletno voščilo, vendar ne v smislu srečno in zdravja polno 2017, temveč iskrena želja, da bi v prihodnjem letu iskali in našli obilo miru in veselja v svojem življenju.

Jaslice v cerkvi sv. Jurija v Šentjurju pri Celju.

Morda se bo vse skupaj slišalo lahkoverno, naivno, preveč optimistično ... pa vendar ...

Blagor vsem, ki se boje Gospoda
in hodijo po njegovih potih!
Zakaj sad truda svojih rok boš užival,
srečen boš in dobro ti bo. (Ps 128,1-2)

Današnji psalm nas nagovarja, naj poslušamo Gospoda in se trudimo izpolnjevati Njegovo voljo. Za vse, ki niste kristjani, to lahko prevedemo kot delaj po svoji vesti, delaj dobro, spoštuj življenje. Jezus je prišel na svet, da bi nam pokazal pot, resnico in življenje. Da bi nam povedal, naj ljubimo svojega bližnjega kakor samega sebe. Pavel v današnjem berilu dodaja, kar je seveda učil tudi Kristus:

Prenašajte drug drugega in si odpuščajte, če ima kdo na kom kaj grajati; kakor vam je Gospod odpustil, tako tudi vi. (Kol 3,13)

Preden zaidemo na politično debato glede prebežnikov, teorij zarot, preganjanja različnih skupin ljudi, kapitalizma, lobijev, stricev iz ozadja, podnebnih sprememb - ki so resnične in težko rešljive težave - se obrnimo k sebi in skušajmo biti hvaležni za vse, kar imamo. Prebivamo v nekem lepem predelu sveta, kjer se ne glede na gnilo politiko lahko veselimo življenja bolj kot tri četrt svetovnega prebivalstva: imamo ravno pravšnje podnebje, obilo rastlinstva, dobro urejeno električno napeljavo in vodovode, kolikor toliko urejene ceste in kanalizacijo, celo internet. Bilo bi lahko še mnogo boljše, lahko bi imeli manj revščine, boljšo gospodarska rast, več tehnološkega razvoja ... A jaz sem vesel, da imam dekle, družino, prijatelje in možnost, da lahko počnem stvari, ki me veselijo. In to mi pomeni več kot vse, kar mi manjka oz. kar me svet "uči", da bi še potreboval.

Kar pa še ne pomeni, da se moramo sprijazniti s tem, kako oblastniki z nami ravnajo. Ampak to je pa že druga zgodba.

Po sprehodu na Travno goro sva se z Anjo usedla na klopco pod temle drevesom. Pri nas se res lahko v naravi brezskrbno spočiješ in preprosto uživaš v trenutku.

In mir Kristusov naj kraljuje v vaših srcih, h kateremu ste bili tudi poklicani v enem telesu; in hvaležni bodite. (Kol 3,15)

V prihodnjem letu in v vseh, ki sledijo, vam torej želim, da bi živeli kar se da zadovoljno in hvaležno življenje, polno miru, prijateljstva in ljubezni. Ne držite zamer; pobotajte s tistimi, s katerimi ste v konfliktu. Bodite veseli, da ste živi in da dihate čist slovenski zrak - no, vsaj tisti, ki živite na podeželju 😁 - in zmolite kaj za tiste, ki so pomoči potrebni. Naj vam Bog povrne za vašo dobroto in naj vas obilno blagoslovi!

Komentarji

Objavite komentar

Priljubljene objave